2.1 : ONZE CLUBGESCHIEDENIS 

Onze wandelclub 'De Spartastappers Ardooie' dankt zijn ontstaan, in 1999, aan enkele supporters van de voetbalploeg 'Sparta Kapelhoek' die een wandeling koppelden aan hun voetbaltornooi. De grote opkomst stimuleerde de organisatoren tot meer en dat leidde tot het oprichten van een wandelclub 'De Spartastappers'. Gabriel Verhaest had al enige ervaring in het wandelmilieu en nam de taken op zich van parcours- en materiaalmeester, flink geholpen door zijn echtgenote Christine. Walter Demuynck werd voorzitter, Carine Galle nam het secretariaat voor haar rekening en Rudi Demeulenaere zorgde voor de centen. Het bestuursteam was gevormd, nu nog aansluiten bij de wandelfederatie VWJL (later Aktivia en nu Wandelsport Vlaanderen) onder clubnummer 391. Het ledenaantal liep al snel op tot 50 en verder tot nu al meer dan 440. Op het einde van 2013 kwam Dany Vanhalewyn de bestuurskern versterken om de taak van penningmeester over te nemen en de club om te vormen tot een VZW. Eind 2014 vervoegde ook Ronny Casier de bestuurskern ter vervanging van Rudi Demeulenaere die het wat kalmer aan wou doen. In oktober 2018 kwam ook Filip Savat onze bestuurskern versterken om zich vooral te ontfermen over de parcours. Begin 2020 verkoos Gabriel het bestuur te verlaten om aan de zijlijn verder zijn medewerking te verlenen.

De eerste jaren werd de wisselbekertocht 'Brandweerwandeling' georganiseerd, een samenwerking met de brandweer, om daarna omgedoopt te worden naar 'Skobiaktocht' in 2007, die telkens de 2de zaterdag van april wordt georganiseerd. In 2005 kwamen daar de 'Sint-Germanustocht' in Egem en al eerder in 2002 de 'Spokentocht' bij. Ondanks het enorme succes van deze 'Spokentocht' werd de organisatie ervan te zwaar, zodat deze tocht vervangen werd door een herfsttocht in 2011, die nu uiteindelijk de 'Ardooise Veldbostocht' is geworden op de voorlaatste zaterdag van oktober. Ondertussen werd de 'Moezeltocht' vanaf 2011 onze eerste afspraak van het jaar op de voorlaatste zaterdag van januari. Maar door de uitbreiding van het aantal leden en met de wil om deze leden op dezelfde manier te kunnen verwennen drongen bijkomende organisaties zich op. Zo zag de 'Rodenbachtocht' op de laatste zondag van mei in 2015 het levenslicht. Ondertussen is deze omgetoverd in de 'Natuur- en Bostocht'. Tevens kwam in 2016 onze eerste 'Midweektocht' op de eerste dinsdag van september ons gamma tochtaanbiedingen aanvullen. Momenteel bieden we u bijgevolg zes goed verzorgde wandeltochten aan : zie onze wandelingen voor dit jaar 

Voor onze leden organiseren we jaarlijks ook een drietal  √©√©ndagsbusreizen naar een andere wandelorganisatie. Zelfs een weekreis in de winter of zomer en/of vierdaagse naar een wandelparadijs staat op ons jaarmenu. Ons jaarlijkse clubfeest grijpt plaats in de tweede helft van november. Voor onze leden organiseren we rond 11 november een gezellige wandeltocht met de mogelijkheid om het lidmaatschap dan te hernieuwen. Daarnaast verrassen we ieder jaar onze leden met een verwennende activiteit. In 2019 stond dit in het teken van het 20-jarig bestaan en in 2024 doen we dit ook voor het 25-jarig bestaan.

De wandelclub heeft een zeer dynamisch bestuur en medewerkers: een club waar je je als lid thuis voelt en fier mag op zijn er deel van uit te maken.

Onderstaand: Oprichting Spartastappers in 1999 

copyright: 2015: Alle rechten voorbehouden Spartastappers Ardooie